sunnuntai 17. marraskuuta 2013

OHJE: Näin ompelet kauratyynyn.


Täällä on painittu jumittavien niskojen kanssa, ompeluhan helpottaa vaivaa kovasti kun huomaa vähänväliä olevansa hartiat korvissa...on se vaan niin jännää :) Mutta samalla kun itselleni ompelin kauratyynyn, kauramötkylän, tein teille kuvallisen ohjeen jos siitä olisi apua jollekkin. Tokihan tämän kaiken voi tehdä hyvinkin yksinkertaisesti vain ompelemalla suorakaiteen mallisen pötkön ja täyttämällä sen kauralla.
Mutta tässä minun tapani.
Pötkön mitat on 60cm*10cm.
Tarvitset
-päällikankaan, tähän käy puuvilla tai fleece.
-sisälle tuleviin pusseihin kankaan, puuvillaa.
-kauraa. Kauraa saa esim. prisman eläintenruokahyllystä 1,5kg maksaa n.1,60€. Se riittää tähän mainiosti ja jää ylikin.

Noniin ja sitten aloitetaan. HUOM. Kaikissa mitoissa mukana 1cm saumanvarat!
Ensin leikataan sisäpussit. Leikkaa siis 6kpl 12*22cm. Ompele, muista jättää täyttöaukot.
Tässä ommeltuina, jätin yläreunaan vain pienen täyttöaukon, että sen sulkeminen kauroilla täytön jälkeen olisi helpompaa.
Täytä kauralla. Paperista pyöritelty suppilo käy mainiosti apuvälineeksi ja kolme suppilollista kauraa oli hyvä määrä.
Sulje täyttöaukot. Älkääkä ihmetelkö miksi näitä on 10 sen neuvotun 6:den sijaan, siitä myöhemmin...
Leikkaa päällikankaasta 26*62cm pötkö. Tämä mitta sisältää molempiin pitkiin sivuihin 1*1cmkäänteet. Itse laiskottelin vähän ja käytin toisessa sivussa valmiina olleen käänteen, siksi se on vähän reilumpi kuin tuo mitä varasin kaavaan mittaa. Tee molempiin pitkiin sivuihin 1*1cm käänteet ja tikkaa ne.
Sen jälkeen ommellaan lyhyiden sivujen päädyt. Havainnollistan ensin parilla kuvalla miltä oikealtapuolen näyttää ja sitten kuinka se nurjalle laitetaan. Eli alareuna taitetaan 7cm ylöspäin.
Yläreuna taitetaan päälle 5cm. Tällöin koko pötkön mitaksi jää 10cm.
Ompele lyhyet sivut nurjalta niin, että ensin taitat sen 5cm yläläpän ja sitten 7cm alaläpän päälle, tällöin se on oikealta puolen oikeinpäin.
Käännä pussi oikeinpäin.
Tämän jälkeen mitataan 10cm välein pystyviivat joihin tulee tikkaukset ja näin muodostuu 6 10*10taskua kaurapusseille.
Sitten saa sulloa ne 6kaurapussia taskuihin.
Ja ihmetellä millä matikkapäällä laskin tarvitsevani 60cm pitkään pötkylään 10 kaurapussia :D tehkää te vain se 6kpl.
Semmonen mötkyläpötkylä. Tämä on ommeltu ihan normilangalla, monet suosittelevat puuvillalankaa, koska se kestää mikrotusta paremmin. Minulla ei semmoista nyt ollut ja sunnuntai niin molemmat lähellä olevat kaupat mistä sitä olisi voinut saada oli kiinni. Toiset sanovat että mikroon mukaan vesilasi. Minä tuuppasin ilman vettä mikroon 2min ja tuli niin kuuma, että ei kärsinyt heti iholle iskeä. Fleecepäällinen taas estäisi kaiketi tämän liian kuumuuden ja pitäisi lämmön kauemmin. Mutta mikäpäs estää tämän päälle vielä sujauttamasta fleeceputkea.
Olkaatten hyvät, toivottavasti tästä on iloa edes jollekkin :) Ja kysyä saa jos ohjeessa on epäselviä kohtia, parannellaan niitä sitten.

7 kommenttia:

Pintse kirjoitti...

Sitä fleecä ei ilmeisesti sit saa laittaa mikroon, ettei se sula.. :D

Kikka kirjoitti...

Tämmöi pitää tehdä! Eteisen kaapissa on useampikin kilo kauran jyviä mitä kerättiin lasten kanssa naapurin pellolta, ne on siis niitä jyviä mitkä isäntä laski puimurista kärryn ohi takas pellolle. Linnuille ruuaksi ne kerättiin, mutta hei mä lupaan leipoa linnuille sämpylöitä sit tilalle ;)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos hyvästä ja yksinkertaisesta ohjeesta! Plussaa että päällikankaan voi myös pestä jos sattuu likaantumaan:)
t. Aliisa

Anonyymi kirjoitti...

Ootko huomannu, että sulla on tuossa 26 cm:ssä 2 + 2 cm saumavaraa, eikä 1 cm? Nimimerkki hämmentynyt amatööri...

Kerttu kirjoitti...

Nyt en kyllä ymmärrä, moneen kertaan luin ohjeen enkä hoksaa mitä meinaat. Kaikki olen sentin saumanvaroilla ommellut ja käänteet on 1+1cm. Tuo toinen pitkän sivun käänne oli valmiina kankaassa ja on siksi isompi kuin 1cm jonka mainitsen tekstissä.

Anonyymi kirjoitti...

Voiskohan ton tehä riisillä

Anonyymi kirjoitti...

Oletko ommellut pussit saumurilla vai millä koneen ompeleella? Ja ilmeisesti sulkuaukon reunan päältä ihan koko leveyden oikealla?
Voiko fleeceä muka mikrottaa?