lauantai 28. helmikuuta 2015

Näin minä käytän silityskalvoja

Tasaisin väliajoin kysellään silityskalvoista. Mitä ne on, mistä niitä saa ja miten niitä käytetään.
Minäpä kerron ja näytän kuvin kuinka minä niitä käytän.
Minulla on kalvoja jotka on ostettu käsityömessuilta ja sitten minulla on kalvoja jotka olen tilannut MDP:ltä eli täältä, klik.

Ensin valitaan kuva mikä halutaan tehdä. Kysyin tyttäreltä minkä kuvan hän haluaa kesäpaitaan ja vastaus oli perhonen. Näppärämpi piirtää sen itse ja tämmöinen _einiinnäppärä_ istuu googlen kuvahaun parissa tai täällä, klik .
Valitsin kaksi kivaa simppeliä hieman tribaalityylistä perhosta ja pyysin tyttären valitsemaan. Sain vastaukseksi huokaisun ja "olisin halunnut sellaisen oikean näköisen". No katsellaan yhdessä kuvia ja annetaan tytön päättää. Huokaistaan kauhusta kun kuva on valittu ja tulostetaan se. Tai piirretään näytöltä paperille jos ei ole mustetta, meillä sattui olemaan ja käytettiin tulostinta.
Tarvitaan siis kuva. Kalkkeeripaperia (onkohan se oikea nimi? saa taiteilijatarvikeliikkeistä, oman rullani olen löytänyt kirpparilta) ja kaksi lyijykynää. Kovempi ja pehmeämpi. Omani oli 3B ja 5B.
Piirretään perhonen pehmeämmällä kynällä kalkkeeripaperille.
Oranssin ja valkoiset osuudet voi piirtää yhtenäisinä koska ne tulevat mustan alle.
sitten otamme esiin silityskalvon. Kalvon oikeallapuolela eli sillä mistä silitetään on paksuhko suojamuovi ja nurjalla ei. Kuva piirretään nurjalle. Käännetään kalkkeeripaperi ja piirretään kovalla kynällä uudelleen jolloin pehmeä kynän jälki siirtyy silityskalvolle.
Näin. Sitten alkaa se varsinainen uurastus.
Tarvitaan leikkuualusta (karnaluksista). Sakset, pinsetit (ilmankin pärjää) ja veitsi. Mattopuukko kelpaa isompiin mutta pienissä tuommoinen kynänmallinen on osoittautunut oikein loistavaksi. Eikä ole hinnalla pilattu. Omani ostin class ohlsonilta n.2€ hintaan ja mukaan tuli vielä vaihtoteriäkin.
Isommissa kuvioissa leikkaan kalvon suojamuoveineen, kuten tässä olen leikannut perhosen reunat. Mutta pienet kohdat leikkaan vain niin, että veitsi leikkaa silityskalvon mutta ei suojamuovia. Tällöin veistä ei tarvitse painaa juurikaan ja kuvio pysyy helpommin käsiteltävänä. Tässä pienet kohdat on helppo poistaa pinsetein, mutta myös veitsen terällä saa hyvin avitettua.
Leikkuun jälkeen kuva näyttää suojamuovin puolelta tältä.
Leikataan myös muut värit samanlailla. Meillä ei haluttu oranssi perhoista joten väriksi pinkki, yllätys mikäpämuu.
Laitetaan prässi päälle. Tähän käy myös silitysrauta, vanha tasapohjainen on hyvä. Ei höyryä!
Asettelin topin kappaleen prässille ja perhosen siihen asentoon kuin sen haluan. Ensin prässäsin kiinni pinkin osuuden. Musta oli siis päällä vain että hahmotan kokonaisuuden.
Prässäykseen. Pidän välissä aina leivinpaperia vaikka suojakalvon ollessa paikalla sitä ei tarvita, mutta ei sitten unohdu käytöstä myöhemmissä vaiheissa kun käyttää aina.
Kun olin prässännyt pinkin laitoin taas mustan osuuden päälle jonka avulla laitoin yksi kerrallaan valkoiset osuudet paikalleen ja prässäsin.
siis näin.
Muista poistaa kalvojen suojamuovi ennekuin prässäät päälle seuraavaa palaa!!!
Kun kaikki alle menevät palat on kiinni laitetaan musta osuus päälle ja trakistetaan kohdilleen ja taas prässätään. Minun prässissä on asteikko 1-5 palloa ja lämpötila on 4pallossa, painan n.10-15sek. Jos kalvo ei tartu reunoista painan uudelleen. Ja vaikka ensimmäisenä prässätty pala saa paljon enemmän lämpöä kuin viimeinen ei koskaan ole käynyt mitään hassusti.
sitten voikin siirtyä ompelun pariin ja kasata topin valmiiksi. Tai mitä sitten tekeekään :)
Meillä on joku mysteerinen "en suostu pitämään t-paitoja haluan toppeja" kausi joten pitkä toppi kesään.
Siinäpä se. Tytär oli _melkein_ tyytyväinen. Hän olisi halunnut perhoselle silmät!

Kysykää jos jotain oleellista unohtui tai ette muutenvain ymmärtäneet mitään, vastaan ja autan mielelläni :)


10 kommenttia:

Villakiana kirjoitti...

Vau! Ja kiitos vinkeistä, vaikka epäilen kyllä että minun hermojen kanssa pysytään noissa hyvin simppeleissä kuvioissa ;D

Eve kirjoitti...

Tästä tuli upee! Sulla on hyvät hermot ja näppärät sormet. ;)

Hanna/ Punatukka ja kaksi karhua ♥ kirjoitti...

Superhyvä ohje! Miulla kalvot odottelee kaapissa, jospa niihin tulisi nyt tartuttua :)

Sanne-Maija Morelius kirjoitti...

Hyvä ja selkeä ohje, laitankin muistiin tämän. Olisin tehnyt aivan liian vaikeasti tämän ja pöydällä olisi ollut kauhea kasa paloja. Lopputulos on kyllä palkitseva!

Tanja kirjoitti...

Wau!

Anonyymi kirjoitti...

Moi! Upeelta näyttää! Olikohan käyttämäsi silityskalvo tämä http://www.mdpsupplies.co.uk/mdpflex.asp mustana? Pysyykö se hyvin kiinni myös pesussa?

Kerttu kirjoitti...

Käytössä näitä http://www.mdpsupplies.co.uk/hotflex.asp kalvoja. Kaikki prässillä kiinnitetyt ovat kestäneet 40 asteen pesun moitteetta.

Minnikki kirjoitti...

Kiitos silityskalvo tietopaketista! Itselleni ihan uusi tuttavuus, ja nyt kyllä pakko jostain hommata moista. =)

Etna kirjoitti...

Tämäpä oli kiva! :)

Jassu kirjoitti...

Mä tilasin tossa syksyllä mdp:ltä kalvoja ja nyt mulla on lievä paniikki. Mikä kalvo on mikäkin? Osaisitko kertoa jonkunlaisen osviitan miten tunnistan eri kalvot toisistaan?